verbetert je conditie
 
hardlopen is leuk, lekker en gezond.

Opbouw hardlopen / opstartcursus

 

Onze keuze richting preventief:

Een op de vier lopers krijgt jaarlijks te maken met blessures. De meeste van deze blessures kunnen worden vermeden: ze komen voort uit onwetendheid en onvoorzichtigheid. In acht van de tien gevallen gaat het om overbelastingsblessures aan knie, scheenbeen, achillespees en voet die ontstaan door het steeds weer afzetten en landen. Wie vijf kilometer hardloopt, komt al gauw 4.000 keer neer met een kracht van twee tot drie keer het lichaamsgewicht. 
 

Onze trainingsopbouw:

Onze opbouw van de training is erop gericht dat iedereen redelijkerwijs mee kan. Er zit altijd een rust periode van vier dagen in om overbelasting te voorkomen.

Indien mogelijk zal er gebruik gemaakt worden van afwisseling van ondergrond: bos, verharde weg, of op rul zand. Er zal voornamelijk worden getraind op het uithoudingsvermogen, daarna de snelheid.

Het luisteren naar signalen van het lichaam is hierbij een groot goed, niets forceren.

Lesopbouw:

Om blessures te voorkomen beginnen we met 'opwarmen' en eindigen we de les met 'afkoelen'. Elke les starten we met rustig inlopen en uitlopen, gedurende een aantal minuten, om blessures te voorkomen. Het lichaam en geest krijgt zo de kans om zich voor te bereiden op de inspanning en na afloop om afvalstoffen af te voeren. Het zogeheten inlopen en uitlopen zal bij voorkeur gevolgd worden door een aantal rekoefeningen. Voor alle oefeningen geldt dat het belangrijk is om de juiste uitgangspositie in te nemen en dat langzaam en regelmatig wordt doorgeademd.

Zicht op looptechniek:

Looptechniek is de kunst van het voortbewegen en met zo min mogelijk energie. Lengte en ritme van de passen moeten op elkaar worden afgestemd.
Het hoofd kan het best rechtop worden gedragen, de romp mag licht naar voren zijn gericht. Zorg voor een optimale strekking in de heup, de knie en de enkel vlak voor de afzet. Land op de buitenzijde van de hak of op het midden van de voet en maak een rollende pas. De schouders hangen en de ellebogen zijn licht gebogen.

Schoeisel:

Lichaamsgewicht, voetvorm en voetafwikkeling bepalen welke schoenen het meest geschikt zijn. Belangrijk is in alle gevallen dat de tenen over voldoende ruimte beschikken en dat de schoenen goede schok- dempende zolen hebben. Schoenen met een sterke hiel kunnen enkel- verzwikkingen voorkomen.

Inschrijven: