Handige sites

Speciaal voor de ( startende ) hardloper

Gezond en verantwoord hardlopen?        


Hardlopen: ruim 2 miljoen mensen in Nederland beleven er plezier aan.

1. Helaas leidt hardlopen ook regelmatig tot blessures. 20%-85% van de lopers raakt tijdens de opbouw naar een prestatieloop geblesseerd en moet (tijdelijk) stoppen met hardlopen

2. Naarmate de gelopen afstand groter is, neemt de kans op blessures toe, en zeker in aanloop naar een (halve) marathon is het risico aanzienlijk.      

Zie onderstaande links:                                    


Wat is jouw Body-Mass index (BMI)?

De Body-Mass Index (BMI) is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. De BMI wordt veel gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht.

De BMI kan niet gebruikt worden als betrouwbare maat voor overgewicht bij een individu, aangezien individuele verschillen in lichaamsbouw niet in de berekening worden meegewogen (verhouding van spier-, bot- en vetweefsel). In de geneeskunde wordt desondanks de BMI wel veel gebruikt. In de dagelijkse medische praktijk is de BMI goed bruikbaar en voldoende betrouwbaar. Dit geldt met name bij grotere afwijkingen zoals ondergewicht en overgewicht. De BMI geldt enkel voor volwassenen.

Hardlopen is gezond en leuk.

Toch ontstaan er bij lopen ook wel eens blessures. Gelukkig kun je zelf een hoop doen om de kans op een blessure te verkleinen. En als je toch een blessure oploopt, kun je zelf vaak meewerken aan een voorspoedig herstel.

Bij hardlopers betreft het meestal overbelastingsblessures, die ontstaan als gevolg van het talloze malen afzetten met, en landen op, de voeten waardoor enkels, knieën, heupen en de de rug extreem belast kunnen worden.