Tien redenen om hard te lopen
1. Verbeter je denkvermogen
Niet alleen je spieren, maar ook je hersenen zijn gebaat bij regelmatig sporten. Onderzoekers moeten de exacte reden nog aantonen, maar mogelijk bevordert intensieve lichaamsbeweging de bloeds- omloop. Zo komt er dus ook meer zuurstof in je hersenen en dat is goed. Letterlijk een gezonde - of scherpe - geest in een gezond lichaam dus.
2. Minder stress en zorgen
Door hard te lopen, maakt je lichaam onder andere endorfine aan. Dat is een stof die je een euforisch gevoel geeft, waardoor je beter tegen stress en zorgen kunt.
3. Gezonde zwangerschap
Vrouwen die sporten tijdens de zwangerschap hebben minder kans op zwangerschapskwalen, zoals:
4. Geef hartziekten geen kans
Hardlopen heeft effect op de belangrijkste oorzaken van hartaandoeningen.
5. PMS en menstruatiepijn
Drie maanden lang regelmatig sporten vermindert premenstruele pijnen. Dat blijkt uit onderzoek. Dit komt onder andere door het vrijkomen van de stof endorfine. Het verzacht de pijn en het geeft een euforisch gevoel. Nog een leuk weetje: wanneer je tijdens de laatste fase van de menstruatie-cyclus beweegt, verbrand je meer vet én kun je langer hardlopen zonder moe te worden.
6. Vet verbranden
Met hardlopen verbrand je meer calorieën dan met de meeste andere activiteiten. Maar dat is niet de enige manier om op gewicht te blijven. Je spiermassa neemt toe en je hoeveelheid vet vermindert. Spieren hebben namelijk meer calorieën nodig.
7. Tevreden met je lichaam
Uit onderzoek blijkt dat je door te bewegen een positiever lichaams- beeld en meer zelfvertrouwen krijgt. Je gaat je lichaam anders bekijken. In plaats van hoe het eruit ziet, ga je ook kijken wat het allemaal kan. En daardoor sta je tevreden voor de spiegel.
8. Meer zin in seks
Als je hardloopt, word je ook actiever in bed. Dat bleek niet alleen uit onderzoek, maar het is ook logisch te verklaren. Hard- lopers zijn immers tevreden met hun lichaam.
9. Bevrijd jezelf van dipjes
Talloze onderzoeken wezen uit dat hardlopen depressieve gevoelens kan verminderen. Je lichaam maakt tijdens het hardlopen fenyletylamine aan. Als gevolg van de inspanningen stijgt het gehalte van deze stof snel. Voor het beste resultaat is het verstandig om regelmatig 20 à 30 minuten aan een vorm van inspanning te doen op 70 procent van je vermogen. Dat is nu juist wat je met hardlopen doet!
10. Houd je botten gezond
De dichtheid van je botten neemt na je dertigste af, waardoor ze steeds brozer worden. Hardlopen kan je helpen dit tegen te gaan. Om sterk te worden en te blijven, moeten botten belast worden. Doe een activiteit waarbij je botten je gewicht dragen. Hardlopen is daar een goed voorbeeld van.
Bron: gezondheidsnet.nl