verbetert je conditie
 
hardlopen is leuk, lekker en gezond.

 Pijn in zij

Pijn in zij - waar vandaan en hoe voorkomen?

Steken in je zij tijdens het hardlopen…     Het is een vervelend probleem waar helaas veel hardlopers weleens last van hebben. Er zijn verschillende theorieën wat de oorzaak van die steken zouden kunnen zijn. Waar komen die steken nu precies vandaan? Zijn het je spieren en gewrichten die op gang moeten komen of zijn het reacties van je organen? En het belangrijkste: hoe kun je ze voorkomen?

Pijn in zij tijdens hardlopen: steek in rechterzij

Door de inspanning kan het zijn dat je dikke darm tijdens het hardlopen meer gaat werken. Door een verandering in de peristaltiek (het verplaatsen van voedsel door je darmen door spierwerking) kunnen eventuele luchtbellen in je darmen verplaatst worden. Hierdoor kun je pijn in je rechterzij krijgen.
Pijn in je rechterzij tijdens je training kan ook een reactie van een longkwab zijn. Wanneer je longen enige tijd een verminderde ademhalingsexcursie (het groter worden van je borstkast bij het inademen van lucht) hebben moeten verrichten, kan er bij inspanning (en dus vergrote excursie) enige weerstand van het longweefsel verwacht worden. Doordat het weefsel wordt opgerekt, kan dit een stekende pijn in je rechterzij veroorzaken.

Ook kan je middenrif, een ademhalingsspier, protesteren. Tijdens het hardlopen trekken je organen bij elke stap aan je middenrif. Zeker als je een volle maag hebt, staat hier veel druk op. Je middenrif is ook bezig om adem door je longen naar buiten te persen. Hierdoor kan spierspanning ontstaan, waardoor je pijn in je zij tijdens het hardlopen krijgt.
Wanneer je lichaam te weinig brandstof heeft, kun je ook pijn in je zij tijdens het hardlopen krijgen. Dit gaat vooral om een tekort aan koolhydraten. Het gevolg hiervan is dat je lever wat kan samenknijpen.

Pijn in zij tijdens hardlopen: steek in linkerzij

De hierboven besproken longkwab en darmpijn kunnen ook pijn in je linkerzij veroorzaken. Een ander orgaan dat voor een stekende pijn in je linkerzij kan zorgen is de milt. Het kan voorkomen dat je lichaam tijdens de training een tekort aan bloed ervaart. Je milt gaat dan samenknijpen om de toevoer van bloed te vergroten. Het samenknijpen zorgt voor een felle stekende pijn in je linkerzij.

Wanneer er een stekende en als het ware een verlammende pijn ook in je linker borststreek optreedt tijdens het hardlopen, moet je direct stopen met je training en je melden bij een arts. Het zou een disfunctioneren van je hart kunnen zijn. Laat dit altijd direct onderzoeken.

Een aantal tips:

  • eet twee uur voor je training licht verteerbaar voedsel
  • maak gebruik van een goede warming-up
  • ga niet te hard van stapel.
  • bouw je trainingsintensiteit en –diversiteit goed op.
  • probeer regelmatig en via je buik te ademen
  • ontspan je middenrif volledig en uitrekken
  • zorg voor een goede core-stability: train je buik-, rug-, heup- en rompspieren.

Wat te doen bij steken in je zij tijdens het hardlopen?

Wanneer je toch nog een stekende pijn in je linker- of rechterzij ervaart, kun je het beste je tempo verlagen totdat de pijn wegtrekt. Soms betekent dit dat je moet gaan wandelen. Let op je ademhaling, probeer regelmatig en diep via je buik te ademen. Iets voorover buigen bij uitademing kan helpen.

Rek je buikspieren door je armen omhoog te brengen en probeer wat dieper in te ademen. De pijn verdwijnt meestal vanzelf wanneer er weer voldoende bloed in je lichaam stroomt (bij samentrekken van je milt), door een flatus (ontsnappen van darmgassen bij darmsteken), door voldoende koolhydraten te nuttigen en door rekken en bewegen. Wanneer de steken verdwijnen, zorg dan dat je je tempo weer rustig opbouwt, anders komt de steek weer terug.

Bron : PK Runningshop